vrijdag 7 december 2012

Group Food @ Vlijtig Liesje, Eindhoven: misschien als..?

Vanuit het werk heb ik een paar weken een projectteam gehad. Toen het project was afgelopen, wilden we het natuurlijk op een waardige manier afsluiten. Dus wat doe je dan? Dan ga je met z'n allen uit eten.
Ik vind het altijd leuk om lekker lang te tafelen. Daar moet je natuurlijk wel de gelegenheid op uitkiezen: met een regulier 3-gangen menu is je avond meestal toch relatief kort. Dus wilden we iets anders. In eerste instantie kwam het woord 'Tapas' ter sprake. Tapas is heerlijk en ik ben er ontzettend fan van.. maar als je 1 tapasbar hebt gezien, heb je ze allemaal wel gezien. We wilden juist wel eens een keer wat anders.

In het verleden ben ik met collega's al bij Vlijtig Liesje gaan eten. Toen ik het concept aan mijn projectgroep uitlegde, was iedereen enthousiast. Zo snel hebben we met 10 man nog nooit een locatie gekozen... Voor wie het niet kent: Vlijtig Liesje is een soort tapasbar, maar dan anders: het heeft meer een frans/aziatische keuken en je bestelt 1 gerecht per persoon per ronde. Dus geen tafel vol met kleine bakjes en schoteltjes en schaaltjes, maar iedereen een bord voor z'n neus met een relatief klein gerecht, waarbij je dus verspreid over de avond meerdere gerechten besteld. Het is een 'onbeperkt-eten-voor-een-vaste-prijs-principe', maar voor sommige gerechten betaal je een toeslag. Lekker simpel, lekker makkelijk.
Uiteindelijk gingen we met 7 personen eten. Vlijtig Liesje is een losstaand pand in de binnenstad van Eindhoven. Aan de buitenkant vind ik het altijd al veel uitstraling hebben, en dat zie je binnen in het restaurant ook terug. Het is geen bizar groot of klein restaurant.. Ik gok op een tafel of 20/25..
We zaten deze keer in het voorste deel van het restaurant, naast de bar. Dat moet in theorie een goede bediening veroorzaken, dus daar houd ik wel van.

Bij binnenkomst werden er al snel flessen wijn op tafel gezet en de sfeer zat er voor ons absoluut goed in. Er zijn een groot aantal verschillende gerechten op tafel gekomen, die ik me niet allemaal meer voor de geest kan halen... (nee, dat lag niet aan de wijn) Er zijn er een aantal die echter qua kwaliteit zeker zijn blijven hangen. De aanraders: Salade Caprese (lekker fris, met tomaat, mozzarella, balsamico enzo) Coquilles met bacon en limoensaus (de bacon mocht wat meer uitgebakken zijn, de limoensaus was niet echt heel zuur, maar samen echt wel lekker) Gestoomde zalm (erg lekker, maar die portie is wel echt bizar klein) Halve kreeft met kreeftensaus (ja, je betaalt er een aardige toeslag voor, maar smaken doet het zeker) en de Chocoladefondant met vanillesaus en bosvruchtencoulis (erg lekker, het is chocolade, dus ik klaag niet.. maar serieus: zoek nou es gewoon op WAT een chocoladefondant precies IS.. nee, het is geen chocoladeganachecake.. het is een chocotaartje met een romig, vloeibaar midden..you'd do well to remember that!)


Tot zover de positieve noot. Helaas waren er ook een aantal gerechten die absoluut tegenvielen. Nachos met kruidig gehakt, avacadodip en zure room (als ik dit op de kaart zie staan, verwacht ik niet dat het merendeel van de saus bestaat uit bruine bonen.. seriously, how can you mess up nachos?? ) Pinchos van kip in een zacht pittige Thaise dressing (in theorie wel lekker, maar als je kip ZO droog is, maakt het niet meer uit wat je er verder mee gedaan hebt) Vegetarische risotto (als iemand die vaak vegetarisch eet em terugstuurt omdat ie echt te nasty is.. dan hoef ik dat verder toch niet toe te lichten of wel?) Runderhaas met pepersaus (sinds wanneer gooi je het sap van een halve citroen over een goed stuk runderhaas? Eeuwig zonde)


Naast de hoog- en laagvliegers hadden we ook nog een aantal gerechten die gewoon gewoon waren.. Acceptabel, niet spetterend, maar ook niet vies.. gewoon gewoon.. Maar als je dan op het geheel gaat kijken, en je ziet dat ongeveer een derde van de gerechten die we hebben gehad, ver beneden verwachting waren, dan vraag ik me af of je hier eigenlijk wel tevreden mee moet zijn..

Maar naast het eten heb je altijd nog zoiets als: service.. Daarmee kun je een slecht diner verheffen tot een geweldige avond, of een goed diner volledig verpesten.. óF, een diner wat erg gezellig was met matig eten, op een absoluut onwaardige manier laten afsluiten.
De hele avond hebben we goede bediening gehad. Geen hoogvliegerij, maar gewoon fatsoenlijke service, zoals je kunt verwachten.. Maar tegen het einde van de avond begon daar toch in een erg rap tempo verandering in te komen. Toen de keuken bijna ging sluiten, werd er netjes gevraagd of we nog een laatste ronde eten wilde bestellen. PRIMA, ga zo door! Toen er echter nog 2 tafels zaten (wij en een andere tafel) werd er niet gevraagd of we nog een laatste drankje wilden voor sluitingstijd.. Nee, de rekening werd gewoon ongevraagd op tafel gelegd, als subtiele hint dat we zo toch wel es op moesten bokken. Terwijl ik dan dus maar noodgedwongen ging betalen, werd de tafel naast ons in beslag genomen door het personeel die daar geld gingen zitten tellen.. Kom op zeg! Ik snap dat je avond er bijna op zit. Ik snap dat je naar huis wilt. Maar heb gewoon ff het fatsoen te wachten tot wij de tent uit zijn, voor je gaat kijken of de avond genoeg heeft opgeleverd.. (ik vond het wel jammer dat ik moest pinnen, ik had liever contant geld gehad om hun telling nog even in de war te gooien) Toen ik terug bij de tafel was, had een van de personeelsleden zelfs mijn stoel al weggehaald en bij een andere tafel neergezet.. Dat vind ik echt niet kunnen.. Dus met een hard uitgesproken, onder-de-gordel-opmerking heb ik m'n stoel gewoon weer lekker teruggepakt en ben ik terug op m'n plek gaan zitten.. We hadden nog een halve fles wijn, en ik ga natuurlijk niet weg voor we alles tot de laatste druppel op hebben.. Dat duurde denk ik nog een minuut of 10, waarna we uiteindelijk toch maar gegaan zijn. Op zo'n moment heb je aan mij echt geen fijne gast. Sorry :)

Vorige keer dat ik bij Vlijtig Liesje was, waren we met een erg grote groep (een man of 18) Toen was de service en het eten me ook niet helemaal bevallen, maar ik gokte dat het lag aan de groepsgrootte, dus ik vond het geen probleem om ze een tweede kans te geven. Na deze ervaring zeg ik helaas: voor groepen komt er zeker geen derde kans meer. Ik twijfel zelfs over een bezoek als we maar met een paar man zijn.. Misschien als je van tevoren weet welke gerechten je lekker gaat vinden en op tijd komt zodat je ook weer op tijd kunt gaan en niemand tot last bent en niet te luidruchtig bent en netjes ja en amen zegt en niet veeleisend bent in de kwaliteit van je eten.. dan zeker!

1 opmerking:

  1. Nou zeg wat een tent en dan mogen ze nog geluk spreken dat je ze een herhaling heb gegeven. maar goed er blijven nog genoeg leuke eettentjes over.

    BeantwoordenVerwijderen